یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران در حوزه نیرهای مسلح، از بین رفتن روحیه حقارت و خودکمبینی و متقابلاً ایجاد روحیه ابتکار و خلاقیت در کارکنان و متخصصان نیروهای مسلح میباشد. این دستاورد که تحولی در قلمرو ندیشه و تفکر و روحیات انسانی میباشد، موجب بروز و شکوفایی استعدادهای کارکنان و متخصصان نیروهای مسلح و ایجاد تحولات ارزشمند در حوزه پشتیبانی از نیروهای مسلح کشور شده است.
نحو ه ی عملکرد مستشاران نظامی آمریکا و نیز سیاستهای رژیم پهلوی موجب شده است که اولاً نظامیان و متخصصان نیروهای مسلح از نظر تفکر و اندیشه، حالت حقارت و خودکمبینی داشته و نسبت به غربیها احساس ضعف و ناتوانی نمایند . این امر به نوبه خود در سرکوب استعدادها و جلوگیری از بروز و شکوفایی خلاقیت آنان نقش زیادی ایفا میکرد.
البته تردیدی نیست که پیشرفتهای تکنولوژیک غرب در برخی زمینهها به ویژه در امور نظامی، رشد غربگرایی را در بین مردم مشرق زمین تسریع کرده بود، ولی عامل مهم و عمده غربگرایی شرقیان، همان عامل روانی پیدایش اسطوره برتری یا پرستیژ غرب بود که در بین شرقیان رواج یافت و غربگرایی را به غربزدگی تبدیل نمود و آنها خود را در مقابل فرهنگ غرب، باخته و عزت نفس خویش را از دست دادند.
ثانیاً به آن دسته از استعدادها و خلاقیتهای نظامیان و متخصصان ایرانی که علیرغم فضای مذکور، بروز و ظهور میکرد، اجازة عمل نمیدادند و به بهانههای مختلف آنها را از نزدیک شدن به قطعات، دستگاهها و تجهیزات مختلف منع میکردند. این دو محدودیت برای نظامیان و متخصصات نیروهای مسلح کشورمان بسیار آزاردهنده و زجرآور بود. آنها به چشم خود میدیدند که چگونه استعدادهای درخشان آنان سرکوب شده و در برابر مستشاران آمریکایی تحقیر میشوند.
به برکت پیروزی انقلاب اسلامی ایران، نظامیان و متخصصان نیروهای مسلح هویت خود را کسب کرده و احساس خودباوری و توانستن در آنان ظهور و بروز یافت. در این رابطه حضرت امام خمینی(ره) میفرمایند:
«ما افتخار میکنیم که... به تحولات شکرف صنعتی از قبیل راهاندازی کارخانجات و دگرگونی در خطور تولید و ساختن و اختراع دهها وسایل پیشرفته و مدرن نظامی، آن هم بدون حضور هیچ مستشاری و بدون هیچ گونه کمک خارجی دست یافتهایم. شما دیدید که در این جنگ تحمیلی که پیش آمده و محاصره اقتصادی شدیم، خود ایرانیها، خود ارتشیها این قطعات را درست کردند. اگر قبل از این بود، یکی از آن قطعات را نمیتوانستند درست کنند، از باب این که شخصیتشان را گم کرده بودند، میگفتند باید متخصص بیاید. » ١
رهبر معظم انقلاب نیز در این رابطه در دیدار با اجتماع 200 هزار نفری شرکتکنندگان در مانور بزرگ ذوالفقار میفرمایند:
«رژیم گذشته کشور عزیز ما، پولهای گزاف و بیحساب به بیگانگان داده میشد... و ابزارهای نظامی در اختبار آن رژیم قرار میگرفت، اما کاملاً تحت اختیار و زیر کلید و در کنترل خودشان! هواپیماهایی که به ایران میفروختند، حتی اجازه نمیدادند که قطعات یدکی آنها در این جا ساخته بشود، حتی قطعات مرکب آنها در این جا بازگردد و شناخته بشود، آن قطعه را همینطور در بسته سوار هواپیما میکردند و به کشور سازنده میبردند. در آن جا یک قطعه دیگر با قیمت گزافی میفروختند و به ایران میفرستادند، در حالی که ایرانی میتوانست آن را تعمیر کند! این جوان صنعتگر ایرانی که امروز در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به خود این گستاخی و جرأت را میدهد که به فکر ساختن هواپیمای شکاری – بمب افکن بیفتد و یک جنگنده مجهز و پیشرفته بسازد، همینها در ارتش آن روز ایران و در سراسر کشور ما بودند، اما کارایی نداشتند! استعداد بود، امکان بود، اما قدرت به کار انداختن نبود و به آنها فرصت داده نمیشد.
امروز جوانان ما، صنعتگران ما، مهندسان ما، فنآوران ما، با ابتکاری که مخصوص ملت ماست – به این معنا که ملت ما هم بحمدالله از آن به صورت ویژهای برخوردار است – در زمینه ساخت تجهیزات نظامی، توانسته پیشرفتهای زیادی را پیدا کنند. این هواپیمای آذرخش را با استفاده از تجربیات خود ساختند. چون ما انواع هواپیماهای ساخت کشورهای مختلف را در این جا داریم، هواپیماهای ساخت کشورهای غربی، ساخت کشورهای شرقی، آنچه را که در آموزشها و تجربههای خودشان به دست آوردند، بر روی هم گذاشند و این هواپیما امروز ساخته شده است و جمهوری اسلامی ایران به وسیله همین نیروهای مؤمن ما، در عداد سازندگان جنگدههای پیشرفته دنیار درآمده است، اما در گذشته چنین فرصتهایی داده نمیشد.
عزیزان من! جوانان ایران! جوانان نظامی و ارتشی! رژیمهای خائنی که بر این کشور و بر این آب و خاک مقدس حکومت میکردند، سالهای متمادی پدران شما را تحقیر کردند و اجازه دادند که بیگانگان، مردم ایران را تحقیر کنند. نه سیاستمداران ایرانی جرأت نفس کشیدن داشتند، نه دانشمند و فنآور ایرانی قدرت کار کردن داشت، نه جوان ایرانی قدرت نوآوری و ابتکار داشت و نه نظامی ایرانی حتی توان دفاع از مرزهای این کشور را داشت. آمریکاییها، استعمارگران، امپراتوری استعمارگر پیر در گذشته – انگلیس – ملت ایران را این طور میطلبیدند و این گونه میپسندیدند. » ٢
برخی از ابتکارات، خلاقیتها و توانمندیهای ارتش جمهوری اسلامی که از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی است به شرح ذیل میباشد:
- بازسازی رادارهای تونیک توسط پرسنل نیروی هوایی.
- بازسازی هلیکوپترهای فرسوده و تعمیرات اساسی آن ها با همت نیروهای متخصص ارتش.
- ساخت اسکله شناور توسط وزارت دفاع.
- تعمیر قطعات راداری توسط همافران نیروی هوایی.
- راهاندازی ناوشکنها توسط متخصصین نیروی دریایی.
- بازسازی هواپیمای جنگنده توسط همافران نیروی هوایی.
- تعمیر موتور جت توسط متخصصین نیروی هوایی.
- تعمیر موتور تانک توسط کارکنان متخصص ارتش.
- ابتکار همافران هوایی در عملیاتی کردن سیستم مربوط به عملیات شناسایی هوایی.
- خلاقیت کارکنان نیروی هوایی در راهاندازی دستگاه آزمایش موشک. تعمیر و بازسازی دستگاههای مولد برق سیستمهای راداری.
- تعمیر موتور هواپیماهای شکاری.
- تعمیر و بازسازی هواپیمای اف 4.
- خودکفایی در زمینه ساخت و یا تعمیر بسیاری از تجهیزات و قطعات نظامی.
- ساخت هواپیمای جنگنده آذرخش.
- تجهیز و بهینهسازی هواپیمای سی 130، سیستم موشکی راپیر.
- تجهیز هواپیمای اف 4 به باکهای خارجی و افزایش برد پروازی.
- تجهیز هواپیمای اف 4 به سیستم سوختگیری هوایی.
- طراحی و ساخت لانچز (پرتاب کننده) چهار موشکی با قابلیت شلیک همزمان یا تک تک.
- طراحی و ساخت اولین گیرنده و فرستنده انفرادی در ایران.
- خودکفایی در آموزش خلبانی و دستگاه مشابهسازی آموزش پروازی هواپیما.
- ساخت اتومبیل شمس.
- طراحی و ساخت موشکهای دامی هواپیمای میگ 29.
- بهسازی سیستمهای رادار کنترل آتش هواپیماهای اف 4.
- ایجاد قابلیت سوختگیری میگ 29 در هوا.
- ساخت هلیکوپتر آموزشی.
- طراحی و ساخت تانک پیشرفته ذوالفقار و راهاندازی خط تولید انبوه آن.
- طراحی و سخت خودرو تانک بر (ببر 40).
- طراحی و ساخت قطعات تانک چیفتن.
- طرحی و ساخت دستگاه هشداردهنده، لیزری برای حفاظت از ادوات زرهی.
- طراحی و ساخت وسایل الکترونیکی و مخابراتی که برخی به تولید انبوه هم رسیدهاند.
- ساخت قطعات آرپیجی، توپ 57 میلیمتری ضدهوایی، خمپاره اندازه 12 مم، کاتیوشا، تیربر دوشکا و توپهای 130 و 155 و 175 و 203 مم.
- ساخت تانک ذوالفقار 2.
- طراحی و ساخت پلانتاریم (آسماننما) در نیروی دریایی.
- طراحی رصدخانه رادیویی.
- طراحی و ساخت شناور کلاس پیکان.
- ساخت انواع مینها که جنبة استراتژیک دارد.
- طراحی و ساخت انواع شناورها و یدککشها مانند یدککش یونس.
- مجهزنمودن بالگردهای 214 به تیربار کالیبر 50 دوشکا.
- ساخت موشک فاتح 110- (از موفقترین موشکهای زمین به زمین در جهان)
- تحول چشمگیر در ساخت مهمات.
- راهاندازی خطوط تعمیرات اساسی هواپیماهای نظامی.
پی نوشت :
١ - علی شیخیان و علی محمدی و مهدی عبداللهی، نیروهای مسلح در وصیت نامه ی سیاسی - الهی امام خمینی (ره) ص ٢٠٠
٢ - از ٢٩ فرودین تا ارتش حزب الله، ص ٧٧
* منبع : ٩٢ دستاورد انقلاب اسلامی ایران، ص ٣٣٨